Hvad Betyder Nummeret I Smykker

Skrevet d. 11. November 2020
Pixabay, NicholasDeloitteMedia

Hvis du tager en tur i dit smykkeskrin, og lurer på dine smykker vil du helt sikkert opdage at der stå små tal og bogstaver i smykkerne. Der kan stå ting som 925, 333, 585, samt nogle bogstaver, men hvad betyder disse tal og bogstaver? 

Se, det kan du finde ud af her!

830 / 3 tårne sølv

830 sølv blev brugt i gamle dage, i dag er det altid 925S. Stemplet 830 bliver ofte stemplet i bestik, hvor der også bliver sat 3 tårne på.

925S (sterling sølv)

Dette tal er stemplet i smykker, når det er fremstillet i sterling sølv. Hvilket svarer til, at der er 925 dele sølv ud af 1000 dele. 925S står også for sterling sølv.

333 (8 kt. guld)

Dette tal betyder, at selve smykket er fremstillet i 8 karat guld, hvilket vil sige, at renligheden er 333/1000. Det resterende materiale er oftest sølv og kobber. I 8 kt smykker kan der også forekomme 2 x navnestempel (det samme navnestempel, ofte står der HS HS), hvilket også betyder 8kt, dog er 333 stemplet sparet væk.

585 (14 kt. guld)

585 er betegnelsen for 14 karat guld, hvor lødigheden er 585/1000. Det resterende materiale er igen sølv og kobber. Mængden af sølv og kobber afhænger af hvilken farve producenten ønsker sit guld.

750 (18 kt. guld)

Stemplet 750 er 18 karat guld, hvor lødigheden er 750/1000. 18 karat guld er ofte mere gult end både 8 og 14kt, da indholdet af guld er højere. Nogle personer kalder også 18kt for tyrkerguld, hvilket er lidt fjollet, da 18 karat faktisk begynder at ligne rigtig guld.

999 (finguld)

24 karat guld er det pureste guld hvor lødigheden er 999/1000. Dette guld har den lækreste gule farve og er virkelig tungt, da vægtfylden på guld er 19,3 cm3. 24 karat guld bliver også kaldt for finguld.

Hvidguld I hvidguld der, udover den angivne mængde af finguld, legeret med sølv og palladium - derfra får det sin fine, hvide farve.

Bogstaver

Bogstaver i smykker er et navnestempel, som beskriver hvem der har fremstillet smykket. Du kan slå alle navnestempler op på ædelmetalkontrollen, her kan du se navnet på personen bag og i hvilke år stemplet har været anvendt.

Ovenstående tal finder du alle steder i Danmark, da den danske lovgivning siger, at alle smykker skal være stemplet med både lødighed og navnestempel, såfremt smykket har en given størrelse og vægt.

Den ovenstående artikel er udarbejdet med økonomisk støtte fra Perlen Odense. Find et stort udvalg af produkter hos Perlen Odense webshop, eksempelvis smykker. Det er årsagen til at Perlen Odense får omtale i dette indlæg.

Næste indlæg
Vi kan alle komme til et sted i livet, hvor vi har brug for eller blot lyst til at komme af med nogle smykker. Dette kan både være for at frigive nogle penge, for at tynde ud i mængden, eller måske for at få råd til et n…
Hvis du har noget guld liggende, som du har haft i rigtig mange år, så har jeg en god nyhed til dig: Du har lavet en fantastisk investering. Prisen på guld er nemlig rigtig høj i disse år, faktisk er prisen på sit højest…
Sådan bliver dine smykker som nye Sølvrens, pudseklud, ultralydsrenser eller vand og sæbe. Smykker skal også renses for sæberester og døde hudceller. Sølvrens Sølvsmykker bliver mørke med tiden, kæden sk…
Rhodinering - sådan gør guldsmeden. Ser din nye sølvring ud, som var den lavet af det pureste hvidguld, er det næsten helt sikkert, fordi den er blevet rhodineret. En tur gennem et rhodiumbad giver smykket en overf…
Forgyldt eller doublé   Doublé-smykker med et let tryk på e-et, er forgyldte smykker, der under det tynde lag af guld, er fremstillet af et andet materiale, som for eksempel kobber, messing, bronze e…
Spørg din lokale guldsmed Det er en rigtig god ide, at du med jævne mellemrum tjekker op på dine smykker og får dem vurderet af en fagmand - en rigtig guldsmed. For et smykkeskrin med mange forskellige ringe, armb…
Sølv er ikke bare sølv - her er en kort guide  Sterlingsølv, 925, 830, tårne og plet. Det er nogle af de begreber du skal kende til, hvis du vil tjekke, om det er "ægte sølv" du står med i hånden. Hvis …