Hvordan Renser Man Smykker?

Skrevet d. 02. January 2021
Tilla Rebsdorf

Sådan bliver dine smykker som nye

Sølvrens, pudseklud, ultralydsrenser eller vand og sæbe. Smykker skal også renses for sæberester og døde hudceller.

Sølvrens

Sølvsmykker bliver mørke med tiden, kæden skinner ikke længere, som da den var ny, og ringen kunne også godt trænge til en opfriskning. Heldigvis er der flere måder at få sine smykker til at blive smukke igen. Et universalmiddel, der er meget enkelt at gå til,  er at købe en beholder med Hagerty sølvrens hos din lokale guldsmed eller i supermarkedet, og dyppe sølvsmykkerne ned i den. Det virker. Husk at skylle godt efter med rent vand, inden du igen hænger kæden om halsen. 

Pudseklud

Et andet godt tip er at anskaffe dig en sølvpudseklud. Sådan en har guldsmeden også, men den kan købes mange andre steder. Sådan en imprægneret klud er virkelig en god hjælp til at give smykkerne det sidste finish, også guldsmykkerne eller lysestagen har godt af et lille gnid med denne klud. Det hele bliver næsten som nyt. Men træk nu lidt forsigtigt i kæden, når du bruger kluden. På vores guldsmedeværksted i Odense oplever vi jævnligt, at en kæde er knækket, fordi der lige er gået lidt for hårdt til værks. Så tag det gelinde. Og så lige en ting mere - kom ikke pudsekluden i vaskemaskinen, selv om den er blevet sort. Så forsvinder den gode virkning. 

Ultralydsrenser

Skal det være lidt mere avanceret, vil jeg anbefale at bruge en ultralydsrenser, for eksempel en lille model til briller. Efterhånden kan den erhverves for et minimalt beløb, så hvis du så også bruger briller, er det jo at slå to fluer med et smæk. Du kan både rense dine øreringe og andre smykker og dine briller. 

Vand og sæbe

Til sidst kommer her husmoderversionen. Det er lunket vand med sæbe og en blød børste, evt. en tandbørste, som dit barnebarn glemte, sidste gang hun var på besøg. Så du kan komme ind der, hvor skidtet sidder. For eksempel øreringe og ikke mindst mekanikkerne bag på øret kan virkelig blive ret klamme, og kræver egentlig en jævnlig gang rengøring. Det er der mange, der ikke tænker på. Også her gælder det om at være lidt forsigtig, og tab ikke øreringen ned i håndvasken. Smutter den ned gennem afløbet, er den væk for evigt. 

Tak til Perlen Odense, der har ydet økonomisk støtte til udarbejdelsen af artiklen. Derfor kan vi på glædeligvis opfordre dig til at kigge ind og shoppe Sif Jakobs. Tak for hjælpen! - uden jer ville det ikke kunne lade sig gøre.

Næste indlæg
Vi kan alle komme til et sted i livet, hvor vi har brug for eller blot lyst til at komme af med nogle smykker. Dette kan både være for at frigive nogle penge, for at tynde ud i mængden, eller måske for at få råd til et n…
Hvis du har noget guld liggende, som du har haft i rigtig mange år, så har jeg en god nyhed til dig: Du har lavet en fantastisk investering. Prisen på guld er nemlig rigtig høj i disse år, faktisk er prisen på sit højest…
Rhodinering - sådan gør guldsmeden. Ser din nye sølvring ud, som var den lavet af det pureste hvidguld, er det næsten helt sikkert, fordi den er blevet rhodineret. En tur gennem et rhodiumbad giver smykket en overf…
Forgyldt eller doublé   Doublé-smykker med et let tryk på e-et, er forgyldte smykker, der under det tynde lag af guld, er fremstillet af et andet materiale, som for eksempel kobber, messing, bronze e…
Spørg din lokale guldsmed Det er en rigtig god ide, at du med jævne mellemrum tjekker op på dine smykker og får dem vurderet af en fagmand - en rigtig guldsmed. For et smykkeskrin med mange forskellige ringe, armb…
Sølv er ikke bare sølv - her er en kort guide  Sterlingsølv, 925, 830, tårne og plet. Det er nogle af de begreber du skal kende til, hvis du vil tjekke, om det er "ægte sølv" du står med i hånden. Hvis …
Hvis du tager en tur i dit smykkeskrin, og lurer på dine smykker vil du helt sikkert opdage at der stå små tal og bogstaver i smykkerne. Der kan stå ting som 925, 333, 585, samt nogle bogstaver, men hvad betyder disse ta…